Het is pas in mijn wereld gekomen toen iemand mij erop attent maakte

Mijn wereld

Blog Het is pas in mijn wereld toen iemand mij er bewust van maakte

Wandeling naar onze wijkkiemtuin
Vanochtend ging ik naar onze gezamenlijke wijkkiemtuin om kruiden te plukken voor het avondeten. Het viel me op dat de salie plant ontzettend vol is geworden in korte tijd. Lekker voor de thee.
Zoals altijd kijk ik om mij heen en geniet van wat ik zie op/ langs de weg naar de tuin toe. Er is veel groen. Een beginnend zonnetje.
De wijk ontwaakt het is zondagochtend nog weinig beweging. De temperatuur is aangenaam. Ik geniet van het stukje lopen. Een buurvrouw die zwaait. Een glijbaan die op het grote grasveld. Een schommel die recent in de boom is gehangen. De buurt verjongt. Dat is goed. Jong en oud zie ik langzaam aan mengen.

Verbindingen
De terugweg zie ik bijna voor mijn voordeur een aantal mensen staan. Mijn oog valt op de kleinzoon die hand in hand staat met zijn opa. Ik zie en voel een natuurlijke mooie verbinding. Er staat nog een buurtbewoner ze praten samen. Ze groeten me. Ik loop op ze toe. Er komt nog een wijkbewoner aan met haar haar hond.
We groeten elkaar. Vragen hoe het gaat.
Dan vragen ze of ik het ook gehoord heb vannacht.
Ik vraag “hoe laat?” “Ongeveer 04:00 zal het zijn geweest een hoop kabaal en een grote knal.” “Nee niks gehoord.”
We staan met zijn allen met onze neuzen richting het grasveld waar ik de glijbaan en de schommel zie.  
Dan zeggen ze “die auto is vannacht in brand gestoken.” Ze wijzen naar de auto. Dan pas zie ik bewust de uitgebrande auto. En als ik beter kijk totaal uitgebrand met rood witte lint eromheen. Afgebakend.

Ergens in de verte van mijn geest bemerk ik nu, heb ik het lint en de auto wel gesignaleerd maar geen aandacht gegeven.

Hij komt pas in mijn wereld voor als ik er bewust aandacht aan geef.

Voorheen was hij gewoon bewust letterlijk niet zichtbaar in mijn wereld.

Filteren maar dan anders als je denkt
Wist je dat je oogzenuw hersencellen bevatten die al vast vooraf filteren wat in de hersenen bewust aan komt?
Hoe werkt dat dan. Het menselijk brein is selectief. Als je alles bewust ziet, hoort, voelt dan is dat voor de mens veel te veel.
Wat je interessant vindt daar valt je oog op. En dat hoor je ook.
Dit heeft ook te maken met jouw referentie kaders.
Wat voor waarde heeft een item, een situatie voor je. Dat is de vraag
Is iets wel of niet interessant. Wil je het zien horen ruiken en waarnemen of je niet bewust van zijn.
Ik heb het gewoon weg gefilterd in mijn bewustzijn.

Ik zag de uitgebrande auto letterlijk niet bewust, ja heel vaag onbewust op de achtergrond.

Bewustzijn van, gewaarworden van, attent maken op

Hoe werkt dat: de wereld en hoe werkt jouw wereld.
Als je dichtbij jezelf blijft en leert onderscheidt te maken tussen jouw wereld en de wereld dan krijg je dit verschil te zien en neem je dit verschil waar.
Het is duidelijk dat wat de buurtbewoners zien, ik pas zie als ze mij erop attent maken. Dan pas komt het in mijn wereld. Hiervoor bestaat het wrak al wel in de wereld.

Verschil in bewuste waarneming
In het begin vertelde ik wat ik zag onderweg. Het grasveld, de buurvrouw die zwaaide. Ze zat op de bank bijna niet zichtbaar voor mij. En toch maakte we contact met elkaar. De terugweg zit ze er nog steeds maar mijn oog en aandacht valt op het groepje mensen op staat die mij begroeten. De buurtbewoners zien de buurvrouw niet, ik op dat moment ook niet, terwijl ik weet dat ze er nog zit. Hun aandacht is in verbinding met elkaar over het gesprek over de uitgebrande auto.

Dat kan anders. Dit is nu een voorbeeld van het anders natuurlijke denken
Wat valt op waar geef je aandacht aan. Daar reageer je in gedachten en met een emotie op. Dit kan ook anders.
Wat als eerste je aandacht vraagt, daar gaat je aandacht ook naar toe. Daar reageer je vaak op. Soms reageer je bewust niet. Maar dat is wat anders.

Waar je aandacht aan geeft, groeit.
Geef je aandacht aan de wereld met alles erin en erop en eraan. Dan ben je ’s avonds moe. Ik wilde kapot schrijven maar dat is wel erg destructief.

Voorbeeld: filter en natuurlijk anders denken
Dit is een duidelijk voorbeeld voor wat je ziet waarop je wel of niet hoeft te reageren. Een filter hebben is makkelijk en je behoudt je energie.
Een filter is een natuurlijke manier om niet alles binnen te laten komen Dan  voel je en ervaar je wel zonder jezelf af te sluiten. Want als je je afsluit voor de wereld dan sluit je ook jezelf af.

Je bent dan bezig met jouw wereld. Dit houd niet in dat je de wereld uitsluit. Nee zeker niet.  Je met elkaar verbinden kan heel fijn zijn. Zeker als je gelijkgestemde ontmoet.

Nee een filter houdt in dat je voor jezelf kiest. Wat voor jou dienend is daar reageer je op. Jij kunt bewust zelf toe laten wat je binnen wilt ervaren en hoe je dit wilt ervaren in jouw wereld.
Als iemand iets liefs zegt tegen je. Zou ik dit zeker binnen laten komen en ontvangen. Dan verbind je je met elkaar door een blik of een praatje of meer.

Als iemand iets tegen je zegt en je vind dit niet prettig.
Kun je 2 dingen doen.

  1. Je luistert en laat de ander dus in jouw wereld binnen komen. Of nog heftiger je reageert terug. Je vindt er wat van. Je hebt er een emotie over, misschien zelfs een oordeel. Dan kom je ook in zijn wereld en dan maken jullie deel van elkaars wereld uit.  
  2. Je luistert maar hoort algauw dat je het niet wilt horen
  3. 2A. Je loopt weg
  4. 2B. Je luistert en zegt o      Zonder verder emotie te geven over het gezegde.

Bij dit laatste is de truc geen emotie te hebben en er niets van te vinden. Als je wel emotie geeft komt het gesprek binnen en is het een onderdeel van jouw wereld en stap je in de wereld van de ander.

Voor jezelf kiezen
Probeer het eens uit. Je zult je vaker goed voelen, omdat je voor je zelf kiest. Jij maakt zo zelf een bewuste keuze of je deel wilt zijn van de wereld van de ander of dat je kiest ervoor jezelf te zijn en jezelf goed te voelen in je eigen wereld.

Dit kan zelfs bij spannende gesprekken.
Vroeger in de opleiding werd ik beoordeelt voor een hoofdonderdeel. Ik vond het best spannend wat het hoofd zat erbij en nam het woord. Zij vertelde van alles tegen mij. Hoofdzakelijk dat ik het niet goed deed, dat ik niet goed genoeg was en meer van die negatieve uitingen. Voor veel onderdelen kreeg ik een nul.
Ik ben er voor mijn fatsoen toentertijd bij blijven zitten. Maar gaf geen reactie naar haar toe. Zij vroeg waarom ik niet reageerde.
Ik heb haar aangekeken en kon op een hele rustige manier zonder emotie zeggen dat dit zo onzinnig was. Mij nullen te geven, dat dit nergens op sloeg en dat ik naar mijn mentor zou gaan met dit gegeven. En ik ben opgestaan en weggelopen.

Het was de beste weg. Ik raakte niet geëmotioneerd. Dus niet betrokken in haar wereld. Ik bleef in mijn eigen wereld en kon dus goed overbrengen wat er in dat gesprek gebeurd was. Ik heb nooit meer iets gehoord, terwijl het een hoofdpunt was wat ik moest halen.

Dus ook al denk je dat kan ik niet maken.
Voel altijd bij jezelf, wil ik dit wel of wil ik dit niet. Dient dit mij, of dient dit mij niet.
Kiezen voor jezelf is niet egoïstisch. Nee je behoudt je eigen energie en daar door voel je je fijner dit straal je ook uit.  Dus daardoor voelt de ander jou blijheid en wil hier meer van dus is het fijner ook voor de ander. Er wordt dan makkelijker een verbinding met je gemaakt vanuit plezier in plaats vanuit een andere energie.

Als je geïnteresseerd bent in deze onderwerpen, de Wereld, jouw wereld, bewustzijn en onderscheidingsvermogen en hier meer van wilt weten, en voelen hoe het ook voor jou werkt. Dan zou je contact met mij op kunnen nemen om te ervaren hoe dit voor jou ook werkt. Een interactieve masterclass is dan een goede optie om dit zelf te ervaren.

Geplaatst in: Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *