Mijn verhaal van kwetsbaarheid in leiderschap

Wat er nu is heb ik in het verleden gecreëerd dit is geweest. Daar kan ik niets aan te veranderen. Zonder oordeel.
Verhalen uit mijn verleden beleef ik nu anders als toen ik er in zat, omdat ik dit nu vanuit een ander perspectief zie.

Zoals dit verhaal over mijn kwetsbaarheid in leiderschap.
In mijn gedachten en in mijn beleving, dacht ik dat ik geen leiderschap had getoond in mijn verleden.
Tot ik mij dit verhaal herinnerde.
Ik verhuisde naar  Amsterdam en wilde daar ook werken in de regio. Ik werd in één gesprek buiten op een bankje aangenomen op de operatie kamers in het Anton van Leeuwenziekenhuis op zich al bijzonder, omdat ik precies op deze locatie wilde werken vanwege het vooruitstrevende vernieuwende karakter van dit ziekenhuis.
Ik werd voor 1 jaar aangenomen (toentertijd was ik de 1 ste operatie-assitente die op jaarbasis werd aangenomen). Na een jaar veel geleerd en leuk gewerkt te hebben. Vroeg ik of ik voor de vaste baan in aanmerking kwam. Tot mijn verbazing kreeg ik niet gelijk antwoord. Mijn afdelingshoofd zei dat er nog over gepraat werd.
Er was een vacature.  Ik stapte meerdere malen naar haar toe en kreeg steeds ditzelfde antwoord. Er was geen duidelijkheid en ik snapte niet waarom.

Voor mij was het mijn ideale baan vanwege o,a, het innoverende karakter van de operaties. De  goede samenwerking van de verschillende disciplines. En lekker dicht bij huis korte reistijd, geeft meer vrije tijd. Goede sfeer.
Op een gegeven moment was het 2 weken voor de eind dag van ontslag.
Ik maakte de keuze om nu een antwoord te ontvangen van mijn manager. Wat het antwoord ook zou zijn, ik wenste graag antwoord gewoon omdat ik mij niet serieus genomen voelde. En onzeker over mijn positie hier in de groep.

Ik stap nogmaals naar het hoofd van de afdeling en zij vertelt mij dat er collega’s zijn die vinden dat ik niet in hun team pas maar ze wil geen namen noemen.
Ik keek haar aan. Te bizar voor woorden. Wat is hier aan de hand dacht ik bij mijzelf. De enige manier om hier achter te komen is, iedere collega apart vragen, wat ik net gehoord heb van mijn hoofd en of ze mij hierin  verduidelijking kunnen geven, zodat ik er van kan leren. en veranderen. En als ik niet weet wat er verandert moet worden dan kan ik het ook niet doen.

Wat te doen. Dit is voor mij de ideale baan. Mijn gewenste situatie is hier met plezier blijven werken.
Ik heb iedere collega apart aangesproken, in de scrubruimte,  op de operatie-kamer, in de kleedkamer, iedere keer als ik een mogelijkheid zag één van mijn collega’s privé onder 4 ogen te spreken. ben in gesprek gegaan. Open zonder oorddeel.
Stuk voor stuk waren het prettige en open gesprekken. Iedereen  vertelde mij haar/zijn verhaal. En het mooie was. Vele verhalen gingen over henzelf. Ze hadden een luisterend oor in mij gevonden. Een medestander die het ook niet altijd makkelijk had.

Wat ik terug kreeg van mijn collega’s: : Jij hebt lef om dit zo te doen. Lef in de zin van wauw dit had ik nooit gedaan me zo kwetsbaar opgesteld. Wat goed dat je het zo aanpakt. Gewoon naar duidelijkheid vragen zonder oordeel open in gesprek.  Het waren uiteindelijk kleine dingen die ik te horen kreeg van mijn collega’s. Iets waar ik makkelijk voor mijzelf verandering in kon brengen.

Wat ik zelf hiervan geleerd heb is:
Open in een gesprek gaan en lef hebben, eerlijk met de ander te praten geeft helderheid, geeft nieuwe mogelijkheden, verbind. Leiderschap nemen is je ook kwetsbaar op durven opstellen. Dit voelde juist heel krachtig. Het mooie is dat ik veel mooie woorden en steun van mijn collega’s terug kreeg.

Plus punten voor het team:
Er ontstond wederzijds begrip en respect voor elkaar er werden nieuwe verbindingen gemaakt. Hierdoor vormde we een eenheid. We deelde samen, hierdoor ontstond er een mooie flow in de groep van samen verder gaan.
Krachtig, wederzijds respect. Er is een nieuwe beweging ontstaan van samen kunnen we alles aan.

Het hoofd van mijn afdeling heeft mij naar aanleiding van mijn lef, kwetsbaar opstellen naar collega’s in gesprek maar ook mijn leiderschap innemend een vaste aanstelling aangeboden.

Ik heb hier op deze werkplek ongeveer nog 9 jaar met veel plezier gewerkt.
Leiderschap nemen over mijn  eigen leven geeft flow naar mijn gewenst situatie.
Wat ik nog meer geleerd heb is dat er in elke situatie hoe ongewenst ook op dat moment een mogelijkheid tot een nieuwe keuze is. Ik dank mijn collega’s en mijn afdelingshoofd voor deze prachtige ervaring. Hadden zij niet zo reageert als toen, had ik mijn waardevolle beleving niet gehad, waar ik nu met plezier naar terug  kijk.

Zo kwamen er onverwachts nog vele verhalen over leiderschap naar boven. Er volgen er meer. Zie bovenin

Wat ik nu wens en in de toekomst daar kan ik wel iets mee.
Daarin maak ik een keuze.
Ik zet kristalheldere intenties wat ik wel wens te ontvangen in mijn leven.
Vele dromen heb ik al waargemaakt voor mijzelf.
Doordat ik zelf weet hoe het werkt mijn gewenste situatie te realiseren. Kan ik hierin ook mijn klanten begeleiden, samen de co-creatie aangaan naar hun gewenste situatie.
Het leven is mooi en vol mogelijkheden. Het is aan jou ze waar te nemen en te ontvangen.